Ready, set?! Focus AAN

Eerder kon je kennis maken met Next Play Speed. De snelheid waarmee je de aandacht weer weet te richten op jouw taak. Bijvoorbeeld na het missen van goal, een misstap tijdens de start van een race etc. Geen ongewone situaties, maar situaties waar we vaak mee te maken hebben gedurende de dag. Een teamgenoot die te laat is, jijzelf die te laat komt, een gemiste bus of een losse veter.

HOE BELANGRIJK IS HET?

Gewoon random omstandigheden dus. Een belangrijke vraag die je op die momenten kan stellen is: Wat maakt het NU uit? We zijn geneigd op alles te reageren wat maar om onze aandacht schreeuwt. Vaak zonder dat we ons er bewust van zijn. Voordat je het weet, zit je in een verhitte discussie met een teamgenoot terwijl je eigenlijk het ‘game plan’ wilde bespreken. Dus wat is NU belangrijk?

AANDACHT AAN

Focus gaat over echt weten waar je bent. Presteren kan alleen als je er met je volle aandacht bij bent. Als je aandacht AAN staat. Dus niet in gedachten bij de training van gisteren of de wedstrijd van morgen. Maar de focus op je taak en de plek waar je nu bent. Contact met je lijf maken, kan je hierbij helpen. De adem in je buik voelen of je voeten als je staat.

FOCUS OP DAT WAAR JE INVLOED OP HEBT

Vaak zijn we afgeleid door zaken waar we geen of weinig invloed op hebben. De tegenstander. De scheids. Het materiaal. In plaats daarvan helpt het de situatie te overzien en te accepteren dat je over sommige dingen (op dat moment) geen controle hebt. En je focus vervolgens te richten op acties waar je wel controle over hebt. Je eigen acties.

RE-FOCUS SNEL

We trainen onze aandacht om bewust te zijn wanneer we onze focus (dreigen te) verliezen. Om daarna heel snel de focus weer te herpakken. Wat het ook is dat je uit je spel haalt, je hebt de keuze om je focus weer op het spel te richten. Op je taak, op datgeen waar je op dat moment invloed op hebt. Je her-verbinden met het huidige moment.

Het mooie is dat je de focus kan trainen. Ieder moment weer. Niet alleen op het veld, maar ook daarnaast. Het enige wat het van je vraagt is een keuze te maken. Een keuze voor wat nu belangrijk is.

Focus AAN!

Viervoudig Olympisch kampioen, Darya Domracheva (Wit-Rusland), tijdens de winterspelen in Pyeongchang, South Korea.

admin

Comments are closed.